peglanje_na_hrv_nacin

Peglanje na hrvatski način

Danas se od kozmetike očekuju čuda. Dok biološki sat neumoljivo otkucava, na “zadatku” očuvanja mladolikog izgleda svakodnevno rade stotine dermatoloških laboratorija i njihovih istraživača koji, navlačeći ujutro bijele kute, kreću u avanturu pronalaženja kozmetičkih pripravaka, ali i različitih metoda kojima se nezaustavijivi biološki sat brojnim inovativnim rješenjima sve više i više usporava. Meću tim je istraživačima i dr. Sanja Gošović iz Zagreba, koja je prije 18 godina izumila, i u Zavodu za patente zaštitila, svoju metodu pomlađivanja koju je nazvala teenlifting i koju radi u svom salonu Aquamarin. Teenlifting se izvodi uređajem i elektrodama za elektrostimulaciju mišiča i akupunkturnih točaka, odnosno to je uređaj pomoću kojeg se održava mladenački oblik lica ili se ponovo stječe.

Zbog oblika elektroda i vrste impulsa mišići se brzo prilagođavaju stimulaciji strujom, što omogućuje povećanje intenziteta i kontrakciju svih mišića na licu. Svaka osoba ima vlastiti prag tolerancije na stimulaciju strujom i ona određuje intenzitet tretmana. Taj prag često varira od dana do dana kod iste osobe. Elektrode, zbog otpora kože, lagano peckaju pa se intenzitet tretmana prilagođava osjetljivosti klijenta. Da bise prilagodio velikom broju mišića i dobio idealan pomak svake točke na licu, odnosno idealan “pokret” pojedine grupe mišića, tretman se radi u tri faze sa šest različitih parova elektroda.

Mišići lica i vrata odgovorni su za oblik kako mladih, tako i starijih lica. Već od 30-e godine primijetit ćemo nazolabijalnu boru (bora oko usana), spušteni kapak, lepezu bora oko očiju, širok i opušten podbradak, bore na vratu… Te duboke bore lica nazivamo mimične bore, a njihov su nastanak prouzročili mišići koji su se opustili. A njihovo je opuštanje “krivo” za većinu promjena na licu. – Kružni mišići oka svojim opuštanjem deformiraju mladenački pogled. Gornji kapak i obrva se spuštaju, kapak natiče, vuče sa sobom kožu i ‘slaže’ bore oko očiju. Oko izgleda umorno i tužno. Unutarnji dio kružnog mišića oka, između oka i nosa atrofira, odnosno povećava očnu šupljinu pa korijen nosa postaje naglašeniji i dublji. Donji dio kružnog mišića oka se širi i spušta prema obrazu. Jutarnje nakupljanje tekućine u očnim šupljinama sve je veći problem.

Što je mišić opušteniji, cirkulacija i drenaža su slabije. A to se vidi i na koži koja postaje tanka, suha, puna sitnih bora – objašnjava dr. Gošović. Za oblik i punoću usnica “zadužen” je pak kružni mišić usta. Njegovim opuštanjem gornja i donja usna “ulaze” u usnu šupljinu. Usnice postaju sve pliće i gube svoju punoću. Koža nadusnice se “gužva” i nastaju sitne bore nadusnice. Kut usana se pretvara u boru, a izmedu vanjskog ruba kružnog mišića ustiju i mišića obraza ulazi koža i nastaju nazolabijalne bore, odnosno duboke bore oko usana. Za deformaciju donjeg dijela obraza, podbratka i vrata odgovoran je mišić platizma. Platizma je vrlo tanak mišić, velike površine, često slabijeg tonusa već od djetinjstva, i veći je problem muškarcima nego ženama. Rezultati teenliftinga vide se postupno. Što se više treniraju mišići lica, to su rezultati brži i bolji. Sa svakim teenliftingom događaju se promjene koje se zbrajaju, čak i ako se rade jednom mjesečno.

A rezultati su višestruki: podiže se čelo i nestaju bore na čelu i između obrva, podižu se gornji kapci i obrve, “lepeza” borica oko očiju se povlači, podočnjaci se smanjuju, obrazi se oblikuju i podižu, usnice se “pune”, nazolabijalne bore se smanjuju i nestaju, čeljust i brada se oblikuju i sužavaju, podbradak nestaje, a koža vrata se suzuje i s njega nestaju bore… Mladim osobama teenlifting održava sitan, ovalan i pun oblik lica i vrata, ne dopuštajući koži da se, istovremeno s opuštanjem mišića, širi. U kasnijoj dobi koža je opuštenija, tanja i manje elastična pa su rezultati tretmana sporiji: mora se čekati “stiskanje” kože koja se učvršćuje sporije od mišića. Zbog toga je bolje napraviti i nekoliko tretmana godišnje nego ni jedan desetke godina. Osim kozmetičkog efekta liftinga lica i vrata, drenaže lica i pojačane cirkulacije, tretman se primjenjuje i u rehabilitaciji glavobolja, pareze nervusa facijalisa, paradentoze, umora očiju. Prekidanje tretmana teenliftinga ne šteti licu jer mišići još dugo zadržavaju dobiveni tonus. Kontraindikacije su pacemaker, epilepsija, botox i trudnoća.

Moglo bi Vam se svidjeti